€695.000 k.k

Buren 19 – Oosterzee

Kenmerken

 1. Vraagprijs:
  €695.000 k.k
 2. Status:
  Te koopMonumentaal

Bouw

 1. Soort object:
  herenhuis
 2. Bouwjaar:
  1782 koopmanshuis en 1980 achterhuis
 3. Woonoppervlakte
  500 m2
 4. Aantal kamers:
  12 in het koopmanshuis en 4 in het achterhuis
 5. Bouwvorm:
  bestaande bouw

Het Koopmanshuis

Dit prachtig gerestaureerde Koopmanshuis is gelegen in Oosterzee-Buren, op loopafstand van het Tjeukemeer en op – 4 kilometer – fietsafstand van de watersportplaats Lemmer, verkozen tot het leukste dorp (op het zuidelijkste puntje) van Friesland.
Oosterzee ligt nabij de A7 met een ideale verbinding richting Amsterdam, Utrecht en Groningen.

Het Koopmanshuis wordt ook wel ‘het Fries kasteeltje’ genoemd en betreft een rijksmonument uit 1782. Het pand is professioneel gerestaureerd – zelfs met een nieuw fundament – waarbij de afgelopen jaren kosten nog moeite zijn gespaard om dit unieke monument te bewaren voor het nageslacht. Het geheel is zeer sfeervol en authentiek te noemen waarbij moderne voorzieningen op een passende wijze zijn geïntegreerd.

De mooie, zonnige tuin is klassiek aangelegd met o.a. een beukenhaag en een houten prieel/theehuisje. De tuin is gesitueerd aan de open zijde van de U-vormige plattegrond van het pand en grensde vroeger aan de Skipsleat. Deze sloot vormde een verbinding met de Rien tussen Lemmer en het Tjeukemeer, en diende voor het vervoer van goederen van en naar het handelshuis van Kerst Klazes Koopman, die dit markante pand in 1782 heeft laten bouwen.
In de vorige eeuw werd de entree als dorpswinkel benut.

De indeling van dit bijzondere monument – met 10 kamers – kunnen wij in het kort als volgt omschrijven:
Entree in de voormalige winkel, tuinkamer, zitkamer met pallet(hout)kachel, royale eetkamer met de deels open keuken welke is voorzien van een stijlvolle inrichting met bijbehorende inbouwapparatuur, bijkeuken, voorraadkast/berging. Aangrenzend bij eetkamer een studeer/werkkamer, toilet.

Op de eerste verdieping, aan de straatzijde, bevindt zich de studeerkamer. Deze kamer biedt een fraai uitzicht op het dorp en het Tjeukemeer en is middels suitedeuren gescheiden van de ruime bibliotheek. In de royale overloop, tevens bibliotheek, bevinden zich een 2e badkamer en een pantry. Op deze etage ligt ook een zeer royale slaapkamer met ligbad, een eigen badkamer welke is voorzien van inloopdouche, badkamermeubel, vloerverwarming en wandcloset.

De tweede verdieping heeft een drietal slaapkamers waarvan de grootste is voorzien van een wastafelmeubel. Een ruime, moderne badkamer met inloopdouche, badkamermeubel, wandcloset en een U V sauna complementeren het geheel. Ook is het mogelijk op deze etage extra slaapkamers te realiseren

De afgelopen maanden zijn alle ramen binnen en buiten gerestaureerd en geverfd. De tuin is opnieuw aangepast en telt nu drie terrassen.

Ruime parkeergelegenheid op eigen terrein.

=================================================================
Molenweg 4 te Oosterzee

Deze aangrenzende – zelfstandige – woning is gebouwd rond 1980, is uitstekend onderhouden en is met een kleine aanpassing intern te bereiken via het Koopmanshuis. Deze woning heeft een eigen tuin, schuur en parkeerruimte ten behoeve van drie auto’s.

Optioneel kan deze woning ook worden aangeboden bij de verkoop van het koopmanshuis voor bijvoorbeeld kangoeroe bewoning/mantelzorg bewoning.

De indeling van deze woning is als volgt:

Ruime entree/hal, slaapkamer, moderne badkamer met inloopdouche, wandcloset, badkamermeubel, vloerverwarming en trapopgang naar de eerste verdieping. Deze verdieping heeft een royale woonkamer met open keuken voorzien van een moderne keukeninrichting, bijkeuken/douche, separaat toilet en wasruimte.

De tweede verdieping is bereikbaar middels een comfortabele vaste trap, royale overloop/zithoek, grote slaapkamer en een derde badkamer.

Algemeen

In het bestemmingsplan ‘Oosterzee-Buren’ wordt specifiek nog de volgende omschrijving van het Koopmanshuis toegevoegd: “organisatie van bijeenkomsten van al dan niet besloten groepen zoals vergadering, seminars, familiereünies, jubilea, zakelijke presentaties, trouwpartijen en culturele activiteiten”.

De oppervlakte van het perceel eigen grond bedraagt ca.770 m2.

Bezichtigingen kunnen uitsluitend plaatsvinden middels het maken van een afspraak met de verkopende makelaar.

 

 

 

Aan foutieve vermeldingen in de presentatie kunnen geen rechten worden ontleend.