€495.000 k.k

Iewal 42, Woudsend

Kenmerken

  1. Vraagprijs:
    €495.000 k.k
  2. Status:
    Verkocht

Bouw

  1. Soort object:
    vrijstaande woning
  2. Bouwjaar:
    1805
  3. Woonoppervlakte
    220 m2
  4. Aantal kamers:
    5 (waarvan slaapkamers 4)
  5. Bijzonderheden:

    Grachtenpand

  6. Bouwvorm:
    bestaande bouw

De voormalige mastmakerij aan de Eewal 42 te Woudend .In 1805 richtte Siebold Ottes (1769-1833), die in 1811 de naam De Vries aannam, aan de Eewal (thans genummerd 42) te Woudsend een mast-, blok- en boommakerij op. In die periode werden in Woudsend, dat op de vaarroute van Amsterdam naar de Sont lag, koopvaardijschepen gebouwd. Er waren toen twee houtzaagmolens (houtzaagmolen De Jager is er nog) meerdere scheepswerven, touwslagerijen en mastmakerijen actief.
Siebolt Ottes overleed in 1833: hij ging per schaats langs zijn klanten om zijn rekeningen te incasseren, kwam in een wak terecht en verdronk. Zijn weduwe Antje Jans Posthuma zette de mastmakerij met haar zoon Jan Siebolts de Vries voort. In 1859 verhuisde het bedrijf naar Lemmer. Ten gevolge van de afsluiting van de Zuiderzee werden de vooruitzichten in Lemmer minder gunstig en werd de mastmakerij verkocht.
In 1928 verhuisde de vierde generatie (Jan Siebold de Vries 1876-1947) naar het pand Singel 2 in Amsterdam, de mastmakerij werd gevestigd aan de Houtmankade, waar ook scheepsbenodigdheden aan beurtschippers werden verkocht. Deze mastmakerij moest omstreeks 1955 worden gesloopt om ruimte te maken voor een derde pontverbinding aan de Houtmankade. Daarna werd het rondhout bij derden betrokken en verkocht vanuit de Singel 2. Omstreeks 1960 was het bedrijf de grootste houten vlaggenmastenleverancier van het land. Tot voor kort werd het bedrijf door de achtste generatie (Carol de Vries) voortgezet.

De voormalige mastmakerij aan de Eewal 42 was oorspronkelijk 18 meter diep (de gebruikelijke lengte voor scheepsmasten in die tijd). In 1985 is het pand – nadat er vanaf 1904 decennialang het timmerbedrijf van S. Faber was gevestigd – door architect Bert Haarsma tot woonhuis verbouwd. Het pand is aan de achterzijde met ca 5 meter ingekort, waardoor een intieme patiotuin ontstond en het pand losstaat van de oorspronkelijk aangebouwde woning van de mastmaker aan de Dwerssteeg 1.
De eigendom van de bij de voormalige mastmakerij behorende grond loopt aan de voorzijde door tot aan het water van de Ee, waar een EIGEN LIGPLAATS ruimte biedt voor het afmeren van een boot.

Deze bijzondere woning is anno 2020 uitstekend geconserveerd en verbeterd door professionele partijen waarbij uitdrukkelijk rekening is gehouden met de historische beleving van het pand.
Luxe voorzieningen zoals de keukeninrichting op de begane grond (Bulthaup/Gaggenau inbouwapparatuur/qooker) en kitchenette op de eerste verdieping, een ingetogen strakke openhaard, een prachtig afgewerkte tweede verdieping met comfortabele trap etc..is naadloos geïntegreerd met het geheel. Kortom, een echt mooi pand voor de liefhebber met ook nog eens een prachtige lichtbeleving en mooie zichtlijnen over het vaarwater…. een meer dan mooie plek tussen de Friese meren. Welkom.

Bezichtigingen kunnen uitsluitend plaatsvinden middels het maken van een afspraak met de verkopende makelaar.