prijs op aanvraag

Prinses Julianapark 3, Sneek

Kenmerken

 1. Status:
  MonumentaalVerkocht

Bouw

 1. Soort object:
  herenhuis, rijksmonument
 2. Bouwjaar:
  1901
 3. Woonoppervlakte
  202 m2
 4. Aantal kamers:
  7 (waarvan slaapkamers 6) 2 badkamers
 5. Bouwvorm:
  bestaande bouw

Verscholen in het groen, staat dit prachtige Rijks Monumentaal herenhuis, een pareltje voor de kenners en uniek voor de stad Sneek…

Dit fraaie pand is ooit ontworpen door architect Lodewijk W.A.de Blinde, ontwerpen van zijn hand komen in Friesland alleen in de stad Sneek voor en het is ontworpen in de stijl van de Art Nouveau, een bouwstijl die zich vanaf het einde van de negentiende eeuw ontwikkelde en ook wijds verspreidde. Deze stijl had een totaal nieuwe vormentaal en was ontstaan uit een beweging die ambachtelijkheid combineerde met een vormentaal, waarbij de natuur als inspiratiebron diende (planten-en vogelmotieven) en zich op diverse terreinen in de kunst manifesteerde. Art Nouveau wordt gekenmerkt door een ornamentatie van elegante lijnvoering en wordt gezien als een reactie op de eenvormigheid van de massaproductie die het gevolg was van industrialisering. Door het bewust toepassen van natuurlijke motieven zou ambachtelijke schoonheid weer tot leven worden geroepen.
In navolging van de Engelse Arts & Crafts Movement die omstreeks 1875 in Engeland ontstond, streefden kunstenaars naar een werkwijze die het onderscheid tussen kunst en toegepaste kunsten zou opheffen. Art Nouveau is een stijl die zijn wortels heeft in regionale tradities, waardoor het op verschillende plaatsen in Europa een eigen karakter heeft.

Sneek, de ‘Watersportstad’ van Zuidwest Friesland….. hier staat dus het huis, echt een bijzonder huis waar het gezellige centrum, het nieuwe theater, het treinstation, de vele eetgelegenheden, de Albert Heijn, de scholen, gewoon wandelend zijn te bereiken, zonder moe te worden..en ondanks de reuring van het stadse leven, is het hier aangenaam stil,…hier kun je in alle rust genieten van de diepe zonnige achtertuin waar de stilte slechts doorbroken wordt door de overwaaiende carillon klanken. Het woont hier gewoon echt mooi,….het beste van twee werelden !

Zoals aangegeven ligt de woning aan het park en heeft het naast de voortuin, een diepe-vrije-zonnige achtertuin met o.a.een vrijstaande stenen schuur, fietsenberging en achterom naar de Emmastraat.
De rijke stijlkenmerken uit de bouwperiode zijn vrijwel allemaal nog aanwezig zoals de kenmerkende ornamenten plafonds, marmeren vloer, originele schouwen, paneeldeuren, architraven, neuten, en-suite-deuren, schuiframen, rijk versierd houtwerk van de trappen, wrongstukken, etc….echt een prachtig stuk historie wat nu nog helemaal tastbaar is en ook nog steeds heel goed voelt. Uiteraard is de afgelopen jaren wel het een en ander gemoderniseerd, zoals het electra, de keuken, de badkamers…maar dit alles is op een respectvolle wijze uitgevoerd en detoneert niet in het geheel.

De indeling kunnen wij beschrijven maar wij nodigen u liever uit zelf een kijkje met ons te komen nemen.
In grote lijnen kunnen wij de indeling als volgt omschrijven.
Via het smeedijzeren hek en de voortuin bereiken wij de centrale entree welke middels de originele dubbele voordeur toegang geeft tot de vestibule – met grote marmeren vloertegels – en de centrale hal met fraaie trapopgang, toiletinrichting en diverse deuren welke o.a.toegang geven naar diverse vertrekken waaronder de grote-droge kelder met stahoogte, een vaste kast/garderobe en de gezellige woonkamer-en-suite, belegd met een parketvloer, voorzien van originele schouwen, ornamenten plafonds, vaste kasten etc. Prachtig is te benoemen: de originele uitbouw/serre welke met originele schuifdeuren zowel binnen als buiten nog helemaal origineel is en waar de keuken op een subtiele wijze in het geheel is geïntegreerd (kwalitatief hoogwaardig).

De eerste verdieping heeft naast de overloop met separate toiletinrichting, een drietal slaapkamers waarvan de grote slaapkamer aan de voorzijde en achterzijde gescheiden worden door en-suite deuren, de vaste kasten, de schouwen en de ornamentenplafonds zijn ook hier nog helemaal aanwezig.
De achterkamer heeft als extra een originele loggia welke prachtig uitzicht geeft over de achtertuin en de monumentale bebouwing.
De derde slaapkamer bevindt zich boven de voordeur en heeft een dubbele deur naar een klein balkon.
De badkamerruimte op deze verdieping is een aantal jaren terug gemoderniseerd en heeft naast een dubbele vaste wastafel, een ligbad en douche.

De tweede verdieping betreft een volwaardige verdieping. Ook hier leidt een rijk versierde-luie trap naar een evenwichtig ingedeeld bouwblok waar naast de overloop met vaste kast, een drietal ruime slaapkamers zijn te vinden waarvan twee kamers zijn voorzien van vaste kasten en de derde slaapkamer toegang geeft tot een balkon. De tweede badkamer op deze verdieping heeft naast een ligbad, een vaste wastafel en een wasmachine aansluiting.

U bent van harte uitgenodigd voor een uitgebreide bezichtiging